A place to raise awareness and talk about the preservation of the ecosystem of an alluvial plain.


The spring of the village of Auleben supplies the surrounding meadows, which welcome thousands of migratory birds for a short pause during their long voyage every autumn.

Environment and Biodiversity

Place
Auleben, Thuringia, Germany

Sponsor
Michael Strube

Grant(s)
€8,740 to the Selection Committee at 2010/03/30

Project leader

Förderverein Goldene Aue

Through its activities, the nonprofit Förderverein "Goldene Aue" (organization for the promotion of the golden alluvial plain) has secured the attachment of the people of the area to the flora, fauna, geology, the historic and cultural heritage of this exceptional site, one of Germany's 33 wetlands for the protection of nature and the environment, and the only one in Thuringia. It forms part of a whole natural hydrological and geological system of which the Auleben saltwater spring is a major component.

The project aims to create a reception and information centre near the spring in order to teach the inhabitants and the tourists about the fragility of natural ecosystems, the unique flora and fauna, and the influence of the saltwater spring on the nature and life of the village folk.

Next to an existing theme trail accessible to pedestrians, cyclists, and riders, excursions for the discovery of the typical fauna and flora of this alluvial plain will set off from here.

The installation of this reception and information centre, as well as the communication on this initiative via a brochure, will be provided by the nonprofit and its various partners.

A reference organization which gathers together individuals with sometimes diverging interests.

 

Goldene Aue has about thirty members from very different walks of life, fishermen, farmers, hunters, as well as communes and environmental conservation associations which initiate projects to improve the system of rambling trails and cycle tracks, and strive to preserve this exceptional wetland. It is approached for advice on the infrastructures, and to inform the national media or regional publications about the natural and cultural wealth of the region.

This new project is not designed exclusively for an environmental purpose, but also incorporates a social dimension, because disadvantaged persons on back to work contracts will be building the reception centre.

The grant from the Veolia Environment Foundation is used to purchase the building equipment, to produce bulletin boards, and to print the brochure.